200 Α' 2010

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 122/2010

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Δικηγόρων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Άρθρο 2 - Ορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος:
30 Νοεμβρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 200
30 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 122
Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Δικηγόρων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: α) του άρθρου 3 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (ΦΕΚ 34 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 65 του ν.1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 101 Α΄), β) του άρθρου 4 του ν. 1338/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του ν. 1440/1984 (ΦΕΚ 70 Α΄) και τροποποιήθηκε από το άρθρο 48 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄), και γ) του άρθρου 5 του ν. 1338/1983, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του ν. 1440/1984,
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), και
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Την υπ’ αριθ. 203/2010 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνει−
ας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφασίζουμε:

Άρθρο 2Ορισμοί Για τους σκοπούς του παρόντος:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τίτλος εκπαίδευσης νοείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή άλλος τίτλος, από τον οποίο προκύπτει ότι ο κάτοχός του έχει επιτυχώς περατώσει επαγγελματική εκπαίδευση και διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου με έναν από τους επαγγελματικούς τίτλους της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του π.δ. 258/1987, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια αρχή του οποίου τον χορήγησε, σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του εν λόγω κράτους. Ο τίτλος αυτός προϋποθέτει ότι: α) Ο κάτοχος του ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο σπουδών μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών ή ισοδύναμης διάρκειας με μερική παρακολούθηση σε πανεπιστήμιο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή άλλο ίδρυμα του αυτού εκπαιδευτικού επιπέδου και ότι ολοκλήρωσε την επαγγελματική εκπαίδευση που κατά περίπτωση απαιτείται επιπλέον του κύκλου σπουδών μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και β) Η εκπαίδευση έχει πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε κράτος μέλος ή, επί τίτλου εκπαίδευσης που χορηγείται από τρίτη χώρα, ο κάτοχός του έχει τριετή επαγγελματική πείρα στο κράτος μέλος το οποίο έχει αναγνωρίσει τον τίτλο αυτό. Εξομοιώνεται προς τον ανωτέρω τίτλο εκπαίδευσης οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή κάθε άλλος τίτλος εκπαίδευσης κράτους μέλους ή σύνολο τίτλων εκπαίδευσης που χορηγήθηκε από αρμόδια αρχή κράτους μέλους, εφόσον πιστοποιεί επιτυχή ολοκλήρωση εκπαίδευσης που έχει πραγματοποιηθεί εντός της Κοινότητας, έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω κράτος μέλος ως ισοδύναμου επιπέδου και παρέχει τα ίδια δικαιώματα ανάληψης ή άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος ή προετοιμάζει για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Εξομοιώνεται επίσης προς αυτόν τον τίτλο εκπαίδευσης, υπό τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, κάθε επαγγελματικό προσόν που, χωρίς να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του κράτους μέλους καταγωγής σχετικά με την ανάληψη ή την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, παρέχει στον κάτοχό του κεκτημένα δικαιώματα δυνάμει των εν λόγω διατάξεων. Τούτο ισχύει ιδίως εάν το κράτος μέλος καταγωγής αυξήσει το επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται για την εισδοχή στο επάγγελμα του δικηγόρου και την άσκησή του και εάν κάποιος που έχει παλαιότερα εκπαιδευθεί κατά τρόπο που δεν ικανοποιεί τις νέες απαιτήσεις, απολαμβάνει κεκτημένα δικαιώματα λόγω εθνικών νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων˙ στην περίπτωση αυτή, η παλαιότερη εκπαίδευση θεωρείται αντίστοιχη με το επίπεδο της νέας εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επαγγελματική πείρα νοείται η νόμιμη και πραγματική άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος με έναν από τους επαγγελματικούς τίτλους της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του π.δ. 258/1987 σε ένα κράτος μέλος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δοκιμασία επάρκειας νοείται ο έλεγχος που αφορά αποκλειστικά τις επαγγελματικές γνώσεις του αιτούντος προκειμένου να εκτιμηθεί η ικανότητά του να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ελλάδα, συνεκτιμώμενου του γεγονότος ότι ο αιτών δικαιούται να ασκεί στο κράτος μέλος καταγωγής το επάγγελμα του δικηγόρου με έναν από τους επαγγελματικούς τίτλους της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του π.δ. 258/1987. Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται από την Επιτροπή του άρθρου 4.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ