ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10, Αθήνα
Ταχ. Κώδικας : 10184
Πληροφορίες : Δ. Τσαγκαλάκης
Τηλέφωνο : 210 6987444
Fax : 210 6987459
E-Mail : dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.icisnet.gr
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΔΑ:6Λ75Η-3Α3
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2017
Αριθ. Πρωτ.:ΔΤΔ Γ 1048629 ΕΞ 2017
ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας διανομής
Θέμα : Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Ασφάλεια τροφίμων – Κοινοποίηση Καν. (ΕΕ) 2017/186 για τον καθορισμό ειδικών όρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση φορτίων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009
Σχετ. : α. Το με Α.Π. 1180/29038/13-03-2017 έγγραφο της Δ/νσης Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ
β. Η με Α.Π. ΔΤΔ Γ 1185280 ΕΞ 2016 / 16-12-2016 ΕΔΥΟ «Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Ασφάλεια τροφίμων - Τροποποίηση του Παραρτήματος Ι του Καν. (ΕΚ) 669/2009 «για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 882/2004 όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης» - Κοινοποίηση Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2107» (ΑΔΑ:
7ΔΖ8Η-0Γ2)
Σε συνέχεια του ανωτέρω (α) σχετικού (Συνημμένο 1), σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον Καν. (ΕΕ) 2017/186 (Συνημμένο 2) «για τον καθορισμό ειδικών όρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση φορτίων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009». Ειδικότερα:
Πεδίο εφαρμογής
Ο κοινοποιούμενος κανονισμός ισχύει για φορτία τροφίμων και ειδικότερα σπόρων σουσαμιού του κωδικού Σ.Ο. 12074090 και φύλλων betel του κωδικού Σ.Ο. ex 14049000 καταγωγής Ινδίας.
Στις διατάξεις του κανονισμού δεν εμπίπτουν τα προαναφερόμενα είδη όταν ο τελικός προορισμός τους δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση με προορισμό τρίτη χώρα ή εμπορεύματα εισερχόμενα σε ελεύθερη ζώνη με προορισμό τρίτη χώρα).
Όροι για την έγκριση της εισόδου
Η είσοδος στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ εμπορευμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κοινοποιούμενου κανονισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω Καθορισμένων Σημείων Εισόδου (ΚΣΕ), τα οποία στη χώρα μας ταυτίζονται με τα ΚΣΕ που ισχύουν για τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 669/2009 (Συνημμένο 3).
Επιπλέον, κάθε εισερχόμενο στην ΕΕ φορτίο ελεγχόμενων εμπορευμάτων οφείλει να συνοδεύεται από Κοινό Έγγραφο Εισόδου - ΚΕΕ (βλ. Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΚ) 669/2009 – Συνημμένο 4).
Κατά την είσοδο των εν λόγω εμπορευμάτων, οι Τελωνειακές Αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου – ΠΚΠΦ&ΠΕ και Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής – ΔΑΟΚ) προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ελεγχόμενων εμπορευμάτων χωρίς την έγκριση των αρμοδίων Αρχών, η είσοδος ελεγχόμενων εμπορευμάτων από μη καθορισμένα σημεία εισόδου ή τέλος, εμπορευμάτων των οποίων η είσοδος απορρίπτεται από τις αρμόδιες Αρχές. Οι αποφάσεις των εν λόγω Υπηρεσιών εμφαίνονται στο Κοινό Έγγραφο Εισόδου, στα πεδία ΙΙ.6, ΙΙ.14 και ΙΙ.16 του Μέρους ΙΙ.
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία
Το πρωτότυπο ΚΕΕ συνοδεύει το φορτίο μέχρι και την άφιξή του στο σημείο όπου πρόκειται να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία. Κατά τη θέση των ελεγχόμενων εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, η προσκόμιση του ΚΕΕ (σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή) , δεόντως υπογεγραμμένου (θέση ΙΙ.21, Μέρος ΙΙ του ΚΕΕ), σφραγισμένου (θέση ΙΙ.20, Μέρος ΙΙ του ΚΕΕ) και με την έγκριση της αρμόδιας Αρχής στη θέση ΙΙ.14 του Μέρους ΙΙ, αποτελεί υποχρεωτική συνθήκη προκειμένου να επιτραπεί η υπαγωγή τους στο συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.
Σε περίπτωση κατά την οποία μία αποστολή φορτίου διαχωριστεί σε μικρότερες σε χρονικό σημείο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της αρμόδιας Αρχής αλλά πριν από τη θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία, τότε κάθε επιμέρους φορτίο οφείλει να συνοδεύεται από επικυρωμένο (από την αρμόδια Αρχή) αντίγραφο του ΚΕΕ.
Μετέπειτα μεταφορά
Στην περίπτωση που αποφασισθεί από τις Υπηρεσίες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο καθορισμένο σημείο εισόδου η έγκριση της μεταφοράς ελεγχόμενου φορτίου στο σημείο προορισμού ενώ εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων των φυσικών ελέγχων, τότε το φορτίο συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του ΚΕΕ στο οποίο εμφαίνεται η σχετική απόφαση (πεδίο ΙΙ.5 του Μέρους ΙΙ) και η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο όταν προσκομιστεί το πρωτότυπο ΚΕΕ με την ένδειξη «ΑΠΟΔΕΚΤΟ για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία» στο πεδίο ΙΙ.14 του Μέρους ΙΙ, καθώς και με τη σχετική θεώρηση της αρμόδιας Αρχής.
Διαχείριση μη συμμορφούμενων εμπορευμάτων
Η απόφαση για τη μεταχείριση των ελεγχόμενων εμπορευμάτων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον κανονισμό ανήκει στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την επιφύλαξη των επιβεβλημένων κατά περίπτωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων.
TARIC
Σημειώνεται ότι το μέτρο που προβλέπεται από τον κανονισμό για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι ενσωματωμένο στο υποσύστημα taric (κωδικός παραπομπής CD202) και συνδεδεμένο με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής του. Ο κωδικός πιστοποιητικού για τη δήλωση του Κοινού Εγγράφου Εισόδου στη θέση 44-1 της διασάφησης είναι ο C678.
Τέλος, ο κοινοποιούμενος κανονισμός τροποποιεί το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΚ) 669/2009.
Συγκεκριμένα, από το Παράρτημα Ι του τροποποιούμενου κανονισμού, όπως έχει κοινοποιηθεί με τη (β) σχετική, διαγράφεται η καταχώρηση αναφορικά με τους σπόρους σουσαμιού καταγωγής Ινδίας.
Οι κατά τόπους τελωνειακές Αρχές της χώρας παρακαλούνται για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω και την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές ελέγχου, αναφέροντας στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε δυσχέρεια.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ